بهبود وضعیت مناطق زلزلهزده خوی با مدیریت جهادی
به گزارش روابط عمومی فرمانداری ویژه شهرستان خوی به نقل از خبرگزاری ایرنا، ساعت 3:51 بامداد چهارشنبه 13 مهر ماه امسال بود که زمین لرزهای به بزرگی 5.4 ریشتر مناطقی از بخش مرکزی خوی را لرزاند؛ این زمین لرزه هر چند در زمره زلزلههای با قدرت بالا نبود ولی میزان تداوم آن و استمرار آن در بیش از 10 یا حتی 15 ثانیه موجب شد تا مردم منطقه با ترس از خانههای خود خارج شوند.
نخستین خبرهای مربوط به این زمین لرزه در دقایق روز چهارشنبه (که از قضا روز تعطیل هم بود) مخابره شد و از همان دقایق اولیه مشخص بود که این زلزله، خوشبختانه فوتی نداشت و میزان خسارت ها هم زیاد نیست.
اما با بررسی میدانی ارزیابهای مدیریت بحران و همچنین بنیاد مسکن، ابتدا در شعاع 5 و سپس در 20 کیلومتری مشخص شد که میزان خسارتها بسیار قابل توجه بوده و چندصد خانه نیازمند تخریب و بازسازی و البته تعمیر است.
از همان دقایق اولیه وقوع زمین لرزه، استاندار آذربایجان غربی، معاون امور عمرانی استاندار، مدیرکل مدیریت بحران، مدیرکل بنیاد مسکن، هلال احمر، مدیران شرکتهای خدمات رسان نظیر گاز، آب و فاضلاب، توزیع نیروی برق، ارتباطات و فناوری اطلاعات و البته نهادهای مسوول دیگر در محل حادثه حاضر شدند تا حوزههای تحت مدیریت خود را پوشش دهند.
با بررسیهای صورت گرفته مشخص شد که عملیات گستردهای برای رفع مشکل مناطق زلزله زده و زلزله زدگان نیاز است که با توجه به این امر، عملیات بدون تاخیر و در همان ساعات اولیه آغاز شد.
نخستین کار، تامین نیازهای اولیه زلزله زدگان نظیر چادر، اقلام گرمایشی، غذا و نان بود که به سرعت این اقلام در اختیار زلزله زدگان در روستاهای مختلف قرار گرفت؛ پس از آن هم، عملیات آواربرداری نیاز بود که کمی بیش از 72 ساعت پس از زمین لرزه، عملیات آواربرداری آغاز شد که البته ادامه دارد و همزمان با آن، با اتمام عملیات در برخی روستاها، پی کنی ساختمانهای جدید آغاز شده است.
حضور مسوولان کشوری از جمله احمد وحیدی وزیر کشور، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، محمدحسن نامی رییس سازمان مدیریت بحران، پیرحسین کولیوند رییس جمعیت هلال احمر، مسوولان بنیاد برکت و فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدا (س) و بسیاری از مسوولان حوزههای امدادی و مدیریت بحران نیز زمینه ایجاد توان مضاعف برای رفع مشکل زلزله زدگان را فراهم کرد.
وزیر کشور: ساخت و سازها سریع شروع شود
وزیر کشور در سفر به خوی گفت: آواربرداری اماکن تخریب شده یا خسارت دیده مناطق زلزله زده خوی به سرعت قابل انجام بوده و بعد از آن ساخت و ساز باید به سرعت آغاز شود.
احمد وحیدی افزود: آواربرداری خیلی پیچیده نیست و میشود آن را به سرعت انجام داد و به نتیجه رساند.
وی اضافه کرد: در خصوص ساخت و ساز مساکن زلزله زده هم بنیاد مسکن باید با سرعت کار را انجام دهد.
وحیدی ادامه داد: همچنین بسیج سازندگی با توجه به تجربههای گذشته، کار ساخت و ساز محل نگهداری احشام روستاییان را انجام دهد و در این خصوص از نظر صاحبان احشام نیز استفاده کند.
وزیر کشور با تاکید بر بررسیهای سریع در خصوص اسکان موقت زلزله زدگان خوی اظهار کرد: در این خصوص میتوان از ظرفیت وام ودیعه مسکن و همچنین کانکس نیز استفاده کرد.
وحیدی با اشاره به لزوم رعایت شاخصهای مقاوم سازی ساخت و سازهای جدید به ویژه در روستاها گفت: زلزلهای با این قدرت نباید این میزان خسارت وارد میکرد که مقاوم نبودن ساخت و سازها عامل ایجاد مشکلات بیشتر شده است.
وی تاکید کرد: راهبرد اصلی این است که همه واحدهای روستایی بیمه شوند تا در این حوادث، بخشی از خسارتها از این طریق جبران شود.
اظهار رضایت مردم زلزلهزده از خدمات ارائه شده/ امیدواریم سریع منطقه بازسازی شود
استاندار آذربایجان غربی هم که از نخستین ساعت پس از وقوع این زلزله در منطقه حضور یافت با اشاره به بسیج امکانات و خدمات از سوی نهادهای مسوول برای زلزله زدگان شهرستان خوی گفت: مردم در دیدارهای صورت گرفته، از خدمات دریافتی اظهار رضایت دارند.
محمدصادق معتمدیان که طی یک هفته پنج بار به این منطقه سفر کرد و از نزدیک در جریان اقدامات انجام شده قرار گرفت، افزود: خوی از شهرستانهای توانمند در حوزه مدیریت حوادث غیرمترقبه است و تاکنون کمکی از استانهای دیگر دریافت نکردهایم.
وی اضافه کرد: تمام امکانات برای کمک رسانی به مردم زلزله زده در نظر گرفته شده است.
استاندار آذربایجان غربی با قدردانی از تلاش همه نهادها برای رسیدگی اولیه به زلزله زدگان و همچنین اعلام آمادگی برای کمک به ساخت و سازها اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم با کمک دولت و نهادهای انقلابی با کمترین آورده مردم در حداقل زمان کار بازسازی را انجام دهیم.
پیشنهاد تخصیص اعتبار برای بازسازی منازل آسیب دیده از زلزله شهرستان خوی به دولت
رییس سازمان مدیریت بحران کشور تخصیص اعتبار بهمنظور جبران خسارت ناشی از زلزله شهرستان خوی به دولت پیشنهاد کرد که بر اساس آن برای واحدهای مسکونی شهری، روستایی و تعمیر واحدهای تجاری و مسکونی رقم های جداگانه ای در نظر گرفته شده است.
محمد حسن نامی در این باره گفت: برای جبران خسارت های ناشی از زلزله در خوی، 2 هزار و 433 میلیارد و 900 میلیون ریال اعتبار به صورت هزینه ای، 850 میلیارد ریال به صورت تملک دارایی های سرمایهای و 400 هزار و 406 میلیارد و 600 میلیون ریال به دولت پیشنهاد شد.
وی افزود: برای بازسازی واحدهای مسکونی شهری نیز 375 میلیون تومان و خانه های تخریب شده روستایی نیز 310 میلیون تومان کمک بلاعوض و تسهیلاتی مدنظر است و مبلغ 50 میلیون تومان هم برای تعمیر واحدهای مسکونی و تجاری قرار است، اعطا شود.
به گفته او، برای هر بازسازی جایگاه دامی در روستاها نیز 50 میلیون تومان پیشنهاد شده است که در جلسه آتی هیات دولت برای تصمیم گیری و ابلاغ مطرح خواهد شد.
بیش از 2800 دستگاه چادر بین زلزلهزدگان خوی توزیع شد
سرپرست جمعیت هلال احمر آذربایجان غربی هم با اشاره به ارائه خدمات مستمر به زلزله زدگان خوی طی روزهای اخیر گفت: بیش از 2 هزار و 800 دستگاه چادر از نوع تیپ 2 و 3 امدادی و چادر مسافرتی بین زلزلهزدگان خوی توزیع شده است.
شهرام میرزایی افزود: تاکنون بیش از سه هزار و 100 تخته پتو، افزون بر 2 هزار تخته موکت و هفت هزار بسته غذایی در اختیار زلزله زدگان خوی قرار گرفته است.
وی اضافه کرد: مجموع این اقلام که بین زلزله زدگان خوی طی روزهای گذشته قرار گرفته به حدود 15 هزار قلم می رسد که در صورت نیاز می توانیم این رقم را افزایش دهیم.
به گفته میرزایی، این تعداد اقلام بین بیش از 6 هزار و 300 خانوار زلزله زده با جمعیت 22هزار و 992 نفری توزیع شده است.
سرپرست جمعیت هلال احمر آذربایجان غربی با اشاره به توزیع این اقلام بین حدود 25 شهر و روستای خسارت دیده است، ادامه داد: دیزج دیز، مرتضی قلی کندی، سعید آباد، خنجرخان، سیدتاجالدین، بایرامکندی، اسماعیلکندی، چشمه، خاکمردان، آمینه ده، بابکان، فنایی و دیزج هریک از جمله شهرها و روستاهایی هستند که این اقلام در آنها توزیع شده است.
میرزایی گفت: جمعیت هلال احمر آذربایجان غربی 315 نفر از نیروهای امدادی خود را در قالب 105 تیم امداد و نجات تخصصی در این زمین لرزه به کار گرفته و علاوه بر آن، 74 دستگاه خودرو عملیاتی از جمله آمبولانس و کمک دار سبک و سنگین را برای کمک به زلزله زدگان مورد استفاده قرار داده است.
ساخت وساز در 4 روستای زلزلهزده خوی آغاز شد
مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان غربی با اشاره به سرعت یافتن عملیات آواربرداری در مناطق زلزله زده خوی گفت: عملیات ساخت و ساز اماکن مسکونی در چهار روستای این شهرستان با انجام پیکنی ساختمانها آغاز شده است.
جعفر برزگر افزود: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجان غربی با بسیج اکیپها و استفاده از ظرفیت دستگاههای خدمات رسان، عملیات آواربرداری را در چهار روستا به اتمام رسانده است.
وی اظهار کرد: تاکنون 300 واحد زلزله زده در روستاهای مختلف این شهرستان آواربرداری شده و این روند بدون وقفه ادامه دارد.
برزگر ادامه داد: با توجه به اینکه بیشترین تعداد واحدهای احداثی را در شهر دیزج دیز و روستای سید تاج الدین داریم، عملیات آواربرداری با حضور اکیپ ماشین آلات بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با سرعت در این 2 منطقه در حال اجرا است.
وی با بیان اینکه در شهر دیزج دیز عملیات آواربرداری 66 واحد مسکونی به اتمام رسیده است، اضافه کرد: تلاش داریم عملیات آواربرداری در مناطق زلزله زده خوی را تا 2 هفته آینده به اتمام برسانیم.
برزگر همچنین از استقرار اکیپهای صدور پروانه ساختمانی برای دسترسی سریع مردم مناطق روستایی زلزله زده در 2 روستای خنجرخان و سید تاج الدین خبر داد و گفت: بنیاد مسکن آذربایجان غربی تا اتمام کار بازسازی آخرین واحد مسکونی در کنار مردم خواهد بود.
با توجه به اهتمام مسوولان و مدیران در سطح استانی و کشوری، انتظار میرود که اقدامات لازم به سرعت در راستای اسکان دوباره زلزله زدگان بویژه تا پیش از فصل سرما در منطقه انجام شده و خوی به نمونه ای برای مدیریت بحران زلزله تبدیل شود.