آغاز بکار پنجمین همایش بین المللی شمس و مولانا

به گزارش روابط عمومی فرمانداری خوی، پنجمین همایش بین المللی شمس و مولانا با حضور سید محمد عابدی معاون استاندار و  فرماندار ویژه شهرستان خوی، سفیر ترکیه در ایران و مهمانان و اساتید داخلی و خارجی آغاز بکار نمود.

سخنرانی سید محمد عابدی معاون استاندار و  فرماندار ویژه شهرستان خوی در جمع مهمانان و اساتید داخلی و خارجی از جمله برنامه های اولین روز از پنجمین همایش بین المللی شمس و مولانا بود.

متن کامل سخنرانی فرماندار شهرستان خوی:

بسم الله الرحمن الرحیم

خدمت همه حضار محترم و شرکت کنندگان در پنجمین همایش بین المللی شمس و مولانا  خیر مقدم عرض کرده و مقدم کلیه اساتید، مقامات دولتی و فرهیختگان داخلی و خارجی بویژه سفیر محترم کشور دوست و برادر ترکیه جناب دکتر دریا اورس وهیئت همراه را در دارالقرار شمس تبریزی گرامی می داریم.

پنجمین همایش علمی شمس و مولانا را در حالی آغاز می کنیم که پژوهشگران، مشتاقان عرفان اسلامی و خوشه چینان معرفت از سراسر کشور و چند کشور خارجی با ارائه مقالات خود، شمع اندیشه ورزی در این حوزه را افروخته تر داشته اند.

هر چند بیش از 25 سال از اثبات قرار داشتن آرامگاه شمس تبریزی در خوی توسط اساتیدی چون دکتر محمدامین ریاحی و دکتر محمدعلی موحد می گذرد با این حال انسجام و هدفمند شدن فعالیتهای فرهنگی و علمی این حوزه  به 8 سال پیش برمی گردد که با تعیین  هیات امنا تولیت شمس تبریزی به ریاست مقام عالی استان، این فعالیتها هماهنگ تر و منسجم تر، طراحی و پیگیری شد.

از جمله برنامه های پیش بینی شده در  مصوبات هیئت مدیره این موسسه، برگزاری جشنواره هنری و همایش های علمی سالیانه است که جشنواره های هنری در فاصله عید قربان تا غدیر همزمان با دهه امامت و ولایت وهمایش های علمی همزمان با روزهای ملی شمس تبریزی و مولانا در شهرستان خوی برگزار شده اند.

 جشنواره امسال در سه حوزه شعر، موسیقی و تایپوگرافی با حضور هنرمندانی از سراسر کشور با شکوه هر چه تمام تر  برگزار شد و گزارشهای خبری و تصویری آنها علاوه بر رسانه های داخلی در خبرگزاری های خارجی نیز بازتاب یافت.

فراخوان همایش علمی امسال نیز که هم اینک در خدمتتان هستیم با استقبال چشمگیر اساتید و علاقه مندان از سراسر کشور مواجه شد که متاسفانه نتوانستیم پاسخگوی همه این عزیزان باشیم. امیدواریم در سال آینده با ارتقای زیرساخت های فرهنگی و اقامتی شهرستان، در شرایط مطلوب تری در خدمت خیل انبوه مشتاقان ادب و عرفان اسلامی باشیم.

در این مدت تلاش شده است برنامه های پیش بینی شده برای معرفی اندیشه و آرامگاه شمس تبریزی علاوه بر فضای دانشگاهی و علمی داخلی، در فضای بین الملل نیز منعکس شود که از ان جمله میتوان به همکاری با موسساتی مانند یونسکو، ثبت همایش در پایگاه استنادی جهان اسلام و حضور خبرگزاری ها و شبکه های تلویزیونی خارجی  اشاره کرد.

دعوت از افرادی همچون دکتر دریا اورس که علاوه بر داشتن سمت سیاسی به عنوان سفیر ترکیه در جمهوری اسلامی ایران، خود از اساتید زبان و ادب فارسی و پژوهشگران این حوزه محسوب می شوند نیز در این راستا بوده است. مخصوصا اینکه ایشان با اندیشمندان خوئی آشنایی داشته و آثاری از دکتر عباس زریاب خوئی را به ترکی استانبولی ترجمه کرده اند که مایة خوشحالی است.

امیدواریم حضور ایشان در این همایش علمی و دارالقرار شمس تبریزی سر منشاء همکاری های بیشتر و عمیق تر فرهنگی بین دو ملت ایران و ترکیه بوده و موجب معرفی هر چه بیشتر این دو میراث مشترک معنوی در سراسر جهان باشد. 

اینک در پنجمین همایش علمی با ارائه مقالات متنوع اساتید داخلی و خارجی، شاهد آن هستیم که رفته رفته غبار قرن ها گمنامی و ابهام از اندیشه ها و تاثیرات شمس تبریزی کنار رفته و در بوته نقد و نظر اندیشمندان قرار گرفته است.

در همین راستا یکی از رویکردهای اصلی هیئت مدیره، معرفی بیش از پیش آرا و اندیشه های شمس تبریزی بوده است که در نظر داریم در اجرای قول مساعد مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم سال گذشته، برای سرعت دادن، کیفیت بخشیدن و عمق دادن به مقالات و تولید آثار فاخر علمی، اعطای «جایزه ملی شمس تبریزی» را انشاالله از سال آینده عملیاتی کنیم تا بدین وسیله بهترین اثر  تولید شده و یا بیشترین خدمات علمی صورت گرفته در این خصوص از سراسر جهان مورد معرفی و قدردانی قرار گرفته و انگیزه پژوهشگران برای فعالیت بیشتر شود.

جا دارد از همکاری دکتر قبادی و همکارانشان در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی که یار و یاور ما در برگزاری همایش های علمی در سالهای اخیر بوده و در حرکت به سمت اهداف پیش بینی شده تلاش کرده اند به صورت ویژه قدردانی کنیم.

همچنین لازم میدانم از حامیان مالی همایش و جشنواره که با وجود اشتغال به امور اقتصادی، با شخصیت فرهیخته و درک بالای فرهنگی خود زمینه برگزاری هر چه بهتر این مراسم را فراهم آوردند سپاسگزاری کنم.

بیش از این مصدع اوقات نمیشوم و ضمن آرزوی بهره مندی هر چه بیشتر عزیزان از لحظات این رویداد علمی، عرایضم را با غزلی از دیوان شمس به پایان میرسانم:

 

دلــبری و بـی‌دلـی اسرار مـاست   کار، کار ماست چـون او یار مـاست

نوبت کهنــه فروشان درگـــذشت  نـوفــروشـانیم و ایـن، بازار ماست

هر غزل، کان بی‌من آید خوش بُود  کاین نوا بی‌فر، ز چنگ و تار مـاست

شمـس تبریزی به نور ذوالجــلال   در دو عالــم، مایـه اقرار ماست